Η τελετουργία της Απόλαυσης

Giorgios Arvanitis July 10, 2014
0 people like this post

Η τελετουργία ξεκινάει με το κόψιμο του πούρου η κλειστή πλευρά του οποίου πρέπει να κοπεί 3 περίπου χιλιοστά και κατά προτίμηση με μια διπλή γκιλοτίνα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που θα το ανάψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η φλόγα να έρθει σε άμεση επαφή με τα φύλα του πούρου, όπως δηλαδή θα κάναμε για να ανάψουμε ένα απλό τσιγάρο. Όταν πρόκειται πχ για ένα Cohiba, του οποίου η αξία μπορεί να κυμαίνεται κοντά στα 20ευρώ (όσο δηλαδή 5 πακέτα τσιγάρα), και που διακρίνεται για τα πλούσια αρώματα και γεύσεις του, τότε σε καμία περίπτωση δε θα θέλετε να καταστρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στο άναμμα θα πρέπει να αφήσετε την φλόγα να ‘αγκαλιάσει’ το πούρο περιμετρικά και με απαλές κινήσεις και αργές βαθιές ρουφηξιές να αφήσετε την καύτρα να αναλάβει το αργό κάψιμο των υπόλοιπων μερών των φύλλων.

Σε αντίθεση με τα τσιγάρα, το καπνό του πούρου δεν τον ρουφάμε βαθιά μέσα μας, αλλά αντιθέτως με μεσαίες αργές ρουφηξιές αφήνουμε τον καπνό μέσα στο στόμα μας να κάνει παιχνίδισμα και να διεγείρει τις αισθήσεις της γλώσσας και του ουρανίσκου μας. Μετά από λίγο αφήνουμε σιγά σιγά τον καπνό να απελευθερωθεί από το στόμα μας και να διεγείρει την όσφρηση με τα πλούσια και πολυσύνθετα αρώματά του. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και την ικανότητα αντίληψης των αισθήσεων που έχει κάθε άνθρωπος για το αν θα του αρέσει ένα πούρο ή όχι. Σίγουρα όμως, κάποιο από τα πούρα Habanos θα καταφέρει να σας συναρπάσει και να σας ταξιδέψει σε πρωτόγνωρους προορισμούς σε ένα ταξίδι απόλαυσης και αναζητήσεων, όπου ο χρόνος σταματάει και σημασία έχει η μοναδικότητα της στιγμής που απολαμβάνεται ένα χειροποίητο πούρο Habanos.

Ramon Allones

Σε κάθε ρουφηξιά θα πρέπει να σιγουρεύετε ότι έχετε στεγνά χείλη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σαλιώνετε την άκρη του πούρου σας, γιατί πολύ απλά αυτό θα χάσει με αυτό τον τρόπο μεγάλο φάσμα των αρωμάτων και γεύσεών του, και είναι πραγματικά κρίμα, πόσο μάλλον όταν απολαμβάνετε ένα εκλεκτό Monte Cristo, Cohiba, Partagas ή Η.Upmann.

Σε αντίθεση με το τσιγάρο, το κάπνισμα ενός πούρου μπορεί να διαρκέσει έως και 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του, σημασία δεν έχει να το τελειώσετε, αλλά να απολαύσετε την κάθε ρουφηξιά του. Ένα πούρο Habanos απαιτεί σεβασμό, οπότε δε τινάζουμε νευρικά τη στάχτη του, αλλά με απαλές κινήσεις την αφήνουμε να πέσει στο τασάκι. Και μιας κι αναφέραμε τα τασάκια, τα πούρα απαιτούν ειδικά τασάκια για να μην ακουμπάει η καύτρα στην επιφάνειά του, αλλά το πούρο να βρίσκεται σε μια οριζόντια θέση κάθε φορά που το αφήνουμε.

Για να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση ενός πούρου Habanos, σιγουρευτείτε ότι τη στιγμή που θα το απολαύσετε δεν έχετε να κάνετε κάτι για τουλάχιστον το επόμενο μισάωρο και ούτε βρίσκεστε σε κάποιο στρεσογόνο περιβάλλον. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να εστιάσετε στην απόλαυση. Συνοδέψτε το με κάποιο ποτό ανάλογης υψηλής αξίας όπως και το πούρο σας. Ιδανικά για αυτή την περίπτωση είναι ακριβά γαλλικά κονιάκ, πόρτο, ουίσκι ή παλαιωμένο ρούμι. Οι γεύσεις τους θα εξιτάρουν ακόμα περισσότερο τις αισθήσεις σας και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε ακόμα περισσότερο το πούρο σας.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει άλλη φορά πούρα Habanos, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στα υπόψη σας : Montecristo No. 4 το οποίο διακρίνεται για το μεσαίο σώμα καπνού του και δε θα σας τρομάξει γευστικά καθώς εμπεριέχει ένα ιδιαίτερα κρεμώδη συνδυασμό γήινων γεύσεων μέσα από τον οποίο ξεχωρίζουν ο καφές, το κακάο, η βανίλια και το ξύλο. Με τιμή γύρω στα 8 ευρώ, είναι το ιδανικό πούρο για να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο των πούρων Habanos και κατόπιν να αναζητήσετε το ιδανικό σας πούρο και σε άλλες εκλεκτές και πιο ακριβές σειρές, όπως Partagas Serie D 4, Hoyo de Monterrey Epicure No. 2, Cohiba Siglo VI.

Με κάθε ρουφηξιά ενός αυθεντικού πούρου Habanos ταξιδεύετε στην κληρονομιά, την κουλτούρα και το εξωτικό περιβάλλον του πανέμορφου νησιού της Κούβας!

Category: Uncategorized
Giorgios Arvanitis July 10, 2014

0 people like this post
  • 0
  • 253